Skip to main content

August 19th Evening update... english medium.. 27bits


1). Massive explosions in Lebanon recently claimed many lives. But what is the capital of that country? 
Ans: Beirut 

2). Who launched the Hindi translation of Swachhbharat Kranti Pathakam under the title Swachh Bharat under the editorship of Parameswara Iyer? 
Ans: Smriti Irani, Gajendra Singh Shekhawat 

3). Which country has recently released a new political map to annex Jammu and Kashmir and parts of Gujarat? 
Ans: Pakistan

4). Has the country published a draft on the Export Promotion Policy for the protection of the people? 
Ans: Ministry of Defense 

5). Who initiated the Tenzal Golf Resort project for the development of the Department of Tourism as part of the Swadesh Darshan scheme? 
Ans: Prahlad Singh Patel 

6). Who is the famous author of the sports code book 'Vishesh Code to Visa'? 
Ans: Nirupama Yad

7). Who are the co-founders of the recently deceased computer engineer & mouse? 
Ans: William Kirk. 


8). Which Union Territory launched the Gyan Mitra Mobile App to provide offline education? 
Ans: Dadra Nagar Haveli 

9). National Bank of Bahrain has partnered with which Indian giant to digitize its transactions? 
Ans: Infosys.

10). Which bank has recently launched AI & Automated Voice Assistant? 
Ans: Axis Bank 

11). Who launched the co-operative SCDC Indian name for the YouTube channel of National Co-operative Development Corporation? 
Ans: Narendra Singh Tohar. 

12). On which day did the Union Minister of Sports inaugurate the first Khel India Plenary Session? 
Ans: 5 August 2020 

13). Girinar 4, Girinar 5 Vangadas, recently developed by Metta Research Institute Ikrishat, are related to which crop? 
Ans: Peanut

14). On what basis are the civil services in the country? 
Ans: General Technicians 

15). Should specialists respond to a report on a relationship with a journalist? 
Ans: Palton Committee 

16). By whom was political neutrality introduced in the Indian Civil Service? 
Ans: British administration 

17). Who established the status of District Collector in India? 
Ans: Warren Hastings 

18). When was the Central Vigilance Commission established? 
Ans: 1982

19). The year the offspring committee on corruption was appointed? 
Ans: 1963 

20). One inherited from the British? 
Ans: Civil Services 

21). Indian Foreign Service? 
Ans: Central Services. 

22). Who holds the highest position in India? 
Ans: Cabinet Secretary 

23). Who Developed Representative Employment?
Ans: P.P.V Rippon

24). Which central services? 
Ans: Foreign Service 

25). In which year was the Governing Tribunal established? 
Ans: 1985. 

26). According to which provision of the Constitution is the Economic Community appointed? 
Ans: 280 

27). What is the rule in Weber's view?
 Ans: Power management

Comments

Popular posts

AP TET official question bank practice and mock tests ఒకే పేజీ లో...

AP TET official question bank practice and mock tests ఒకే పేజీ లో... 💫Official Question Bank నుంచి 5×630 మొత్తం 3150 Questions ను వరుసగా 30 బిట్స్ కి ఒకటి చొప్పున మొత్తం Practice Tests చేయడం జరిగింది. 💡 ప్రశ్నలు చదవడం మాత్రమే కాదు… 👉 మీరు స్వయంగా Test రాసి 👉 వెంటనే Answer Check చేసి 👉 మీ Preparation Level తెలుసుకోండి! ⚡ Practice Mode + Actual Exam Mode 📊 Score & Answer Review కూడా వెంటనే! 🎯 AP TETకి సిద్ధమవుతున్న ప్రతి అభ్యర్థి ఒక్కసారి తప్పకుండా ప్రయత్నించండి. 👇 Practice & Mock Tests ఇక్కడ: 🔗 https://ganaweb.in/ap-tet-official-paper-1a-practice-test/ 🔥 ఈరోజు ఒక Test… మీ Preparationలో ఒక Step ముందుకు! Lakshya Educational Groups

TET and DSC Very important topics...

Lakshya Educational Groups

నేటి ప్రధాన వార్తా పత్రికలు తెలుగు మరియు ఇంగ్లీష్

                             ఈనాడు ➪ 🅐🅟 & 🅣🅢 https://epaper.eenadu.net సాక్షి ➪ 🅐🅟 & 🅣🅢 http://epaper.sakshi.com ఆంధ్రప్రభ ➪ 🅐🅟 & 🅣🅢 https://epaper.prabhanews.com/ V6 వెలుగు➪ 🅣🅢 https://epaper.v6velugu.com 📰నవ తెలంగాణ ➪ 🅣🅢 http://epaper.navatelangana.com/ నమస్తే తెలంగాణ ➪ 🅣🅢 https://epaper.ntnews.com 📰మన తెలంగాణ ➪ 🅣🅢 https://epaper.manatelangana.news English Newspapers        ☟☟☟☟☟☟☟☟☟☟☟☟☟☟☟ 👉🏻The Hindu📰 https://epaper.thehindu.com/reader Deccan Chronicle http://epaper.deccanchronicle.com/states.aspx Indian Express https://epapeHr.newindianexpress.com/t/3464 The Hans India https://epaper.thehansindia.com/ 🏹Lakshya🇮🇳Charitable📚Society🩺