Skip to main content

August 18th 30bits link In English medium..


I was unable to give the Morning Update today due to some unavoidable reasons. So, now I am giving you a total of 30 bits ... can understand the inconvenience of having ..

1). What is the effect of publicity on our feelings proposed by an economist? 
Ans: Duson Berry 

2). Since when has the National Rural Employment Guarantee Scheme been extended to all districts in the country? 
Ans: April 1, 2008 

3). Which is the main custodian of foreign trade? 
Ans: W.T.O. 

4). What is the name of the stock market regulator in India? 
Ans: SEBI

5). What are the salient features of the cellular system commonly followed in India? 
Ans: Stabilizing the price level, promoting economic growth, achieving full employment 

6). Which company is also known as linear loan window? 
Ans: IDA 

7). What is the point of being part of the new economic reforms? 
Ans: Population policy 

8. What was the name of the UPSC before the year 1950? 
Ans: Federal Public Service Commission 

9). From which account in the state are the salary allowances of the members of the Cabinet paid? 
Ans: State Consolidated Fund.

10). Government Accounts Committee Number of Members of Lok Sabha? 
Ans: 15 

11). The Solar Society for Good Governance Development is the year mentioned by the World Bank in its report? 
Ans: 1992 

12). What does Article 312 say? 
Ans: All India Service. 


13). Who is the Chairman of the Civil Service Board in our country? 
Ans: Cabinet Secretary

14). Who is the President of Indian Council of World Affairs? 
Ans: Venkaiah Naidu 

15). Who is the Comptroller and Auditor General of India? 
Ans: CG Murshu 

16). Where are the catastrophic ammonium nitrate reserves in lebanon's capital? 
Ans: Visakhapatnam

17). Mobile Injection Testing and Report in Lab Which state has developed a lab that can perform all types of tests under the name RT-PCR? 
Ans: Karnataka 

18). How much funding has the United Nations provided to the South-South Cooperation as part of the India Videos Development Partnership? 
Ans: $ 15.46 million 

19). Which central organization has organized a webinar series on hydro meteorological hazards risk production on climate change? 
Ans: National Institute of Waste Management

20). Who is the new Governor of Union Territory of Jammu and Kashmir? 
Ans: Manoj Sinha 

21). Former Governor Ram Pradhan, who recently passed away, hails from which state? 
Ans: Maharashtra 

22). Raw: Who is the author of the research book 'History of India'? 
Ans: Yatish Yadav 

23). Shahid Mahendra Karma Tendu Patta Sangrahak Social Security Scheme Which state government launched the Social Security Scheme? 
Ans: Chhattisgarh

24). What are the duties of Patwari? 
Ans: Croplands - Discipline accounting 

25). What are the functions of a mock diner? 
Ans: Maintaining peace 

26). Who helped Akbar in his land discipline? 
Ans: Raja Todar Mal 

27). What was the name of the instrument introduced by Akbar to measure the earth? 
Ans: Zareet 

28). What measure did the Mughals use to measure the land? 
Ans: Tanab 

29). What was the name of the army nurtured by the emperor during the Mughal period? 
Ans: Fixed army 

30). What was the military policy of the Mughals? 
Ans: Munsab lead policy

🏹లక్ష్య🇮🇳స్వచ్చంద📚సేవా🩺సంస్థ

Comments

Popular posts

నేటి ప్రధాన వార్తా పత్రికలు తెలుగు మరియు ఇంగ్లీష్

                             ఈనాడు ➪ 🅐🅟 & 🅣🅢 https://epaper.eenadu.net సాక్షి ➪ 🅐🅟 & 🅣🅢 http://epaper.sakshi.com ఆంధ్రప్రభ ➪ 🅐🅟 & 🅣🅢 https://epaper.prabhanews.com/ V6 వెలుగు➪ 🅣🅢 https://epaper.v6velugu.com 📰నవ తెలంగాణ ➪ 🅣🅢 http://epaper.navatelangana.com/ నమస్తే తెలంగాణ ➪ 🅣🅢 https://epaper.ntnews.com 📰మన తెలంగాణ ➪ 🅣🅢 https://epaper.manatelangana.news English Newspapers        ☟☟☟☟☟☟☟☟☟☟☟☟☟☟☟ 👉🏻The Hindu📰 https://epaper.thehindu.com/reader Deccan Chronicle http://epaper.deccanchronicle.com/states.aspx Indian Express https://epapeHr.newindianexpress.com/t/3464 The Hans India https://epaper.thehansindia.com/ 🏹Lakshya🇮🇳Charitable📚Society🩺

🚨 SSC 2027 విద్యార్థులకు గుడ్ న్యూస్ – అధికారిక మోడల్ పేపర్లు, బ్లూ ప్రింట్లు విడుద

📢 BSEAP SSC 10వ తరగతి పబ్లిక్ పరీక్షలు 2027: అధికారిక మోడల్ పేపర్లు, బ్లూ ప్రింట్లు విడుదల ఆంధ్రప్రదేశ్ బోర్డ్ ఆఫ్ సెకండరీ ఎడ్యుకేషన్ (BSEAP) 2027లో నిర్వహించనున్న SSC (10వ తరగతి) పబ్లిక్ పరీక్షలకు సంబంధించిన అధికారిక మోడల్ ప్రశ్నాపత్రాలు మరియు సబ్జెక్టు వారీ బ్లూ ప్రింట్లను విడుదల చేసింది. ఈ మోడల్ పేపర్లు విద్యార్థులు తాజా పరీక్షా విధానాన్ని అర్థం చేసుకోవడానికి, ప్రశ్నల నమూనాను తెలుసుకోవడానికి మరియు పరీక్షలకు సమర్థవంతంగా సిద్ధం కావడానికి ఎంతో ఉపయోగపడతాయి. అలాగే బ్లూ ప్రింట్ల ద్వారా ప్రతి సబ్జెక్టులో ఏయే పాఠాలకు ఎంత వెయిటేజ్ ఉందో, ప్రశ్నల పంపిణీ ఎలా ఉంటుందో స్పష్టమైన అవగాహన పొందవచ్చు. విద్యార్థులు ఈ అధికారిక మోడల్ పేపర్లను సమయపాలనతో సాధన చేయడం ద్వారా పరీక్షలపై ఆత్మవిశ్వాసాన్ని పెంపొందించుకోవచ్చు. ఉపాధ్యాయులు కూడా తరగతి బోధన, రివిజన్ ప్రణాళికలు మరియు ప్రాక్టీస్ పరీక్షలను రూపొందించడంలో వీటిని సమర్థవంతంగా ఉపయోగించుకోవచ్చు. ఈ విడుదలైన మోడల్ పేపర్లు ముఖ్యంగా: • తాజా పరీక్షా విధానాన్ని అర్థం చేసుకోవడానికి • ప్రశ్నల నమూనా మరియు మార్కుల పంపిణీ తెలుసుకోవడానికి • ముఖ్యమైన అంశాలపై దృష్టి సారించడ...

AP TET–2026 English Methodology Most Expected MCQs (Degrees of Comparison, Linkers, Language Functions)

PART-A: Degrees of Comparison (1–20) 1. Identify the Positive Degree: A) Taller B) Tallest C) Tall D) More Tall Answer: C 2. Identify the Comparative Degree: A) Good B) Better C) Best D) Well Answer: B 3. Identify the Superlative Degree: A) Rich B) Richer C) Richest D) More Rich Answer: C 4. Comparative form of "Good" is: A) Gooder B) Better C) Best D) More Good Answer: B 5. Superlative form of "Bad" is: A) Worse B) Worst C) Baddest D) More Bad Answer: B 6. "Ravi is taller than Raju." This sentence is in: A) Positive Degree B) Comparative Degree C) Superlative Degree D) None Answer: B 7. "No other boy is as intelligent as Ramesh." This is: A) Positive Degree B) Comparative Degree C) Superlative Degree D) None Answer: A 8. "Ramesh is the most intelligent boy." This is: A) Positive B) Comparative C) Superlative D) Assertive Answer: C 9. Comparative form of "Little": A) Less B) Least C) Lesser D) More Answer: A 10. Superlative fo...