Skip to main content

INDIAN HISTORY TOP ONE LINERS IN ENGLISH

291. Who founded the Ramosi Krishak Jatha in Maharashtra?

Ans: Vasudev Balwant Phadke

292. By whose teachings was the Bhakti sect spread in Maharashtra?

Ans: Sant Dnyaneshwar Maharaj

293. Who started the Ganpati festival in Maharashtra?

Ans: Bal Gangadhar Tilak

294. Which reformer of Maharashtra is called Lokhitwadi?

Ans: Gopal Hari Deshmukh

295. Who is known as 'Socrates of Maharashtra'?

Ans: Mahadev Govind Ranade

296. Who read out Queen Victoria's manifesto?

Ans: Lord Canning (November 1, 1858 AD)

297. Who was the successor of Maharana Ranjit Singh?

Ans: Maharaja Kharak Singh

298. Who translated Mahabharata into Tamil language as "Bharat Venata"?

Ans: Perundevanar

299. In whose period was the Persian translation of Mahabharata done and by whom?

Ans: Akbar (Abdul Hamid Qadri Badayuni)

300. What was the main feature in the life philosophy of Mahatma Buddha and Mirabai?

Ans: The Suffering of the World

🏹Lakshya🇮🇳Charitable📚Society🩺

Comments

Popular posts

AP TET official question bank practice and mock tests ఒకే పేజీ లో...

AP TET official question bank practice and mock tests ఒకే పేజీ లో... 💫Official Question Bank నుంచి 5×630 మొత్తం 3150 Questions ను వరుసగా 30 బిట్స్ కి ఒకటి చొప్పున మొత్తం Practice Tests చేయడం జరిగింది. 💡 ప్రశ్నలు చదవడం మాత్రమే కాదు… 👉 మీరు స్వయంగా Test రాసి 👉 వెంటనే Answer Check చేసి 👉 మీ Preparation Level తెలుసుకోండి! ⚡ Practice Mode + Actual Exam Mode 📊 Score & Answer Review కూడా వెంటనే! 🎯 AP TETకి సిద్ధమవుతున్న ప్రతి అభ్యర్థి ఒక్కసారి తప్పకుండా ప్రయత్నించండి. 👇 Practice & Mock Tests ఇక్కడ: 🔗 https://ganaweb.in/ap-tet-official-paper-1a-practice-test/ 🔥 ఈరోజు ఒక Test… మీ Preparationలో ఒక Step ముందుకు! Lakshya Educational Groups

నేటి ప్రధాన వార్తా పత్రికలు తెలుగు మరియు ఇంగ్లీష్

                             ఈనాడు ➪ 🅐🅟 & 🅣🅢 https://epaper.eenadu.net సాక్షి ➪ 🅐🅟 & 🅣🅢 http://epaper.sakshi.com ఆంధ్రప్రభ ➪ 🅐🅟 & 🅣🅢 https://epaper.prabhanews.com/ V6 వెలుగు➪ 🅣🅢 https://epaper.v6velugu.com 📰నవ తెలంగాణ ➪ 🅣🅢 http://epaper.navatelangana.com/ నమస్తే తెలంగాణ ➪ 🅣🅢 https://epaper.ntnews.com 📰మన తెలంగాణ ➪ 🅣🅢 https://epaper.manatelangana.news English Newspapers        ☟☟☟☟☟☟☟☟☟☟☟☟☟☟☟ 👉🏻The Hindu📰 https://epaper.thehindu.com/reader Deccan Chronicle http://epaper.deccanchronicle.com/states.aspx Indian Express https://epapeHr.newindianexpress.com/t/3464 The Hans India https://epaper.thehansindia.com/ 🏹Lakshya🇮🇳Charitable📚Society🩺

TET and DSC Very important topics...

Lakshya Educational Groups